• Liggende banner algemeen nieuw

Deze maand is het Vriendschap pannenkoekenmeel in de  aanbieding. Een pond meel kost nu € 0,75 in plaats van € 1,20. 

Op de foto de trotse molenaar Wouter temidden van zijn vrijwilligers van de molen. Op Nationale Molendag werden ze verrast door de gemeente Weesp met een grote taart en voor iedereen een prachtig boeket bloemen. Ter ere van het 40 jarig jubileum van de laatste grote molenrestauratie werd er op molendag weer van alles georganiseerd. Er werden heerlijke pannenkoeken gebakken en er was een leuke voorstelling voor de allerkleinsten over de molen. De vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagd feest en bedanken iedereen voor de hulp en inzet van de afgelopen 40 jaar. De speciale Vriendschap krant die eerder die week was verschenen, als bijlage bij het Weesper Nieuws, was het mooitste cadeau dat de molen zich kon wensen. De krant werd verspreid in het Gooi en IJburg en dat was direct te merken. Met veel mooie wensen en advertenties, was de krant voor de molen het teken dat echte vriendschap nog steeds bestaat. Wat zijn we trots op het resultaat. Bedankt iedereen uit de grond van ons hart!

De hele maand juni is het pizzameel in de aanbieding. Bak dus eens een lekkere pizza van het natuurlijke meel van de molen. Zonder toevoegingen en vers van onder de maalstenen vandaan: het kan niet gezonder. 500 gram pizzameel van € 1,45 voor € 1,00

Er is een kleurplaat getekend met molenmuis Jelle erop.

Als je de ingekleurde kleurplaat op Nationale Molendag op zaterdag 13 mei op de molen inlevert, krijg je een gratis pannenkoek.

Je moet wel onder de 12 jaar zijn en hem zelf ingekleurd hebben. We kiezen die dag ook de mooiste kleurplaat uit, dus wie weet wint jouw plaat nog een prijs.

Download de kleurplaat hier.

Op 13 mei geeft theatergroep Deep-Deep vier keer een gratis voorstelling over de molen. Daarna kan er geknutseld worden aan een molentje. Het kan druk worden, dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Ieder kind dat een mooi gekleurde kleurplaat inlevert krijgt een gratis pannekoek. De kleurplaat kun je downloaden bij het nieuwsitem hiernaast.

Deze maand is de honing in de aanbieding. Heerlijke honing uit de buurt van Wageningen, die u zeker een keer geproefd moet hebben. Een kleine pot honing kost deze maand € 5,00 in plaats van € 6,95 en een grote pot kost nu € 7,00 in plaats van € 8,95. Op is op!

Aanstaande zaterdag vieren wij Open Monumentendag op onze molen. Het is extra groot feest omdag het 40 jaar geleden is dat de molen na een grote restauratie maalvaardig werd opgeleverd. 

De molen en de molenwinkel zijn van 10 tot 16 uur geopend en zoals gewoonlijk gratis te bezoeken. Er worden weer heerlijke molenpannekoeken gebakken, gemaakt van het eigen meel dat te koop is in de molenwinkel. De hele maand september is de appeltaatrtmix de speciale maandaanbieding.

De kinderen kunnen zich naast de molen uitleven met de 'oud-Hollandse kinderspelen' zoals steltlopen en ringwerpen. Het kan druk worden, dus wie het eerst komt, het eerst maalt. 

Met het Open Monumenten thema van dit jaar; 'Boeren, burgers en buitelui' kon een bescheiden marktje met landproducten zoals honing natuurlijk niet ontbreken naast de molen. In de molen is er een pop-up tentoonstelling ove de geschiedenis van Molenstad Weesp en zijn jeneverstokers, het urbulente leven van onze molen en de jenverindustrie in ons stadje.

De molenaars geven rondleidingen door de molen, zodat met eigen ogen gezien kan worden hoe een ambachtelijke molen eigenlijk werkt. Bij voldoende wind maalt De Vriendschap.

Kortom, het wordt weer een hele gezellige dag!

Korenmolen De Vriendschap staat aan de Utrechtseweg 11a in Weesp. Meer informatie op www.weesperwieken.nl of www.welkominweesp.nl/monumenten 

De beste volkorenbrood bakker van Weesp en omstreken is bekend. Afgelopen zaterdagmiddag begon om 15.00 uur de broodkeuring door vier deskundige Weesper bakkers: Sander Abbekerk, vader en zoon Mühl en onze eigen Jan Hop. Na een uur van keuren kon de winnaar bekend gemaakt worden. Uiteindelijk werden 20 borden ingeleverd allemaal gebakken van natuurvolkorenmeel en gist uit de molen en gebakken volgens vastgestelde regels. De winaares is Ineke uit Muiderberg die zeer verbaasd was dat ze het beste brood gebakken had. Zij mag zich de beste volkorenbrood bakker van Weesp en omstreken noemen. Onze Weespse winnares dingt mee naar de hoofdprijs: een broodbakworkshop bij Robèrt van Bechhoven bekend van Heel Holland Bakt. Tijdens deze workshop zullen 10 winnaars van deze landelijke wedstrijd met elkaar aan de slag gaan onder leiding van Robèrt. Hij en zijn team zullen die dag bepalen wie zich de beste volkorenbroodbakker van Nederland mag noemen. Om 15.00 uur begon de broodkeuring door vier deskundige Weesper bakkers: Sander Abbekerk, vader en zoon Mühl en onze eigen Jan Hop. Na een uur van keuren kon de winnaar bekend gemaakt worden. Uiteindelijk werden 20 borden ingeleverd allemaal gebakken van natuurvolkorenmeel en gist uit de molen en gebakken volgens vastgestelde regels. De winaares is Ineke uit Muiderberg die zeer verbaasd was dat ze het beste brood gebakken had. Zij mag zich de beste volkorenbrood bakker van Weesp en omstreken noemen. Onze Weespse winnares dingt mee naar de hoofdprijs: een broodbakworkshop bij Robèrt van Bechhoven bekend van Heel Holland Bakt. Tijdens deze workshop zullen 10 winnaars van deze landelijke wedstrijd met elkaar aan de slag gaan onder leiding van Robèrt. Hij en zijn team zullen die dag bepalen wie zich de beste volkorenbroodbakker van Nederland mag noemen.

Molendag 2016 was ondanks het koude weer een groot succes op molen De Vriendschap in. Molenaar Jelle heeft de hele dag door pannenkoeken gebakken en een record aantal omgezet. De allerkleinsten gingen op zoek naar de molenmuizen die zich weer verstopt hadden in de molen. En als ze alle muizen gevonden hadden, verdienden ze een pannenkoek. Voor de grotere kinderen waren er molenmuizenkleurplaten en gratis Molen doe-boekjes met allerlei leuke molenopdrachtjes en –weetjes. De ouders konden ondertussen een lekker kopje koffie drinken in de molentent die speciaal voor deze dag was opgezet. 

Om 15.00 uur begon de broodkeuring door vier deskundige Weesper bakkers: Sander Abbekerk, vader en zoon Mühl en onze eigen Jan Hop. Na een uur van keuren kon de winnaar bekend gemaakt worden. Uiteindelijk werden 20 borden ingeleverd allemaal gebakken van natuurvolkorenmeel en gist uit de molen en gebakken volgens vastgestelde regels. De winnares was Ineke uit Muiderberg die zeer verbaasd was dat ze het lekkerste brood gebakken had. Zij mag zich de beste volkorenbrood bakker van Weesp en omstreken noemen.

Onze Weespse winnares dingt mee naar de hoofdprijs: een broodbakworkshop bij Robèrt van Beckhoven bekend van Heel Holland Bakt. Tijdens deze workshop zullen 10 winnaars van deze landelijke wedstrijd met elkaar aan de slag gaan onder leiding van Robèrt. Hij en zijn team zullen die dag bepalen wie zich de beste volkorenbroodbakker van Nederland mag noemen. 

Een leuk cadeau: het molenschort! Sinds kort verkopen wij het originele molen De Vriendschap molenschort in de kleuren beige en warm rood. Uitgevoerd in stevige stof en voorzien van een zak en het molenlogo. Een bijzonder cadeau of gewoon leuk voor in de keuken bij de bereiding van één van onze lekkere molenproducten.

Christian is naast Wouter en Jelle een van de drie molenaars van onze molen. Dit voorjaar werd hij met succes geballoteerd als gezel-korenmolenaar van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) waar De Vriendschap bij is aangesloten. De opleiding en examinering binnen het Gilde werkt nog hetzelfde als bij de oude gildes. Je start als leerling, na een leerperiode, een theorieopleiding en een werkstuk kan je geballoteerd worden door drie meester-molenaars voor de titel van gezel. Na zo'n tien jaar zelfstandig werken en een goede inzet voor je molen, je producten en het Gilde  kan je gebaloteerd worden voor het meesterschap. Op maandag 20 april mocht hij zijn certificaat gezel-molenaar in Nijmegen op de voorjaarsvergadering van het AKG in ontvangst nemen. Eindverantwoordelijk molenaar Wouter is sinds enige jaren meester binnen het Gilde; landelijk zijn dat er nu elf. 

Bezoek de molen

De molen en de molenwinkel zijn iedere zaterdag van
10.00 - 16.00 uur geopend en gratis te bezoeken.

De molen is ook op afspraak te bezoeken.

Adres: Utrechtseweg 11A in Weesp 

Contact

Ons adres is:
Molen de Vriendschap
Utrechtseweg 11a
1381 GR Weesp

0294 - 417 024
info@weesperwieken.nl

openingstijden:
zaterdag 10:00 - 16:00 uur